JACKODUR® Atlas: schoolvoorbeeld uitstekende isolatie voor de legendarische Europese site Jean Monnet
De uitbreiding van het Jean Monnet-huis Bazoches-sur-Guyonne werd op een uitstekende manier uitgevoerd. De isolatie van het gebouw is perfect afgestemd op de wensen van zowel de eigenaar, de bouwheer als de toekomstige bewoners. Het resultaat is een bijzonder efficiënt en zuinig gebouw, met een passivhaus-label als bewijs.
Het Jean Monnet-huis is een mythische plek, een symbool voor Europa. Daarom maakte het Europees Parlement er een gedenkplaats van. Bezoekers kunnen er kennismaken met de werking van de Europese Unie én de woon- en werkomgeving van een van de architecten van het hedendaagse Europa ontdekken.
Het huis staat voor vrede en Europese eenheid, maar ook voor vooruitgang. Het is uitgebouwd als een permanente en multimediale tentoonstellingsruimte, waar heel wat activiteiten en evenementen plaatsvinden.
Het was dan ook belangrijk om de sprekers van deze evenementen te kunnen ontvangen in een kader dat aansluit bij de ambities van Europa. Duurzame ontwikkeling, energiebesparing, gebouwprestaties en comfort voor de bewoners waren de vereisten voor de bouw van deze uitbreiding. Het huis omvat 32 kamers, een polyvalente zaal, een keuken en technische lokalen. Het geheel telt drie niveaus, goed voor een vloeroppervlakte van 500 m2.
Atypische constructie en passivhaus-label
Door de directe nabijheid van het Louis Carré-huis van Alvar Aalto valt de site binnen de beschermde perimeter van een geklasseerd historisch monument, maar ook binnen de beschermde perimeter van de natuurgebieden en -monumenten van de vallei van de Guyonne.
De dubbele uitdaging: deze nieuwe accommodatie integreren in een heterogeen architecturaal geheel en het passivhaus-label behalen.
Passivhaus is een alomvattend concept voor de bouw van gebouwen met een zeer laag energieverbruik. Passivhaus-gebouwen maken energiebesparingen tot 90% mogelijk ten opzichte van een conventioneel gebouw, terwijl ze toch een hoog comfortniveau bieden.
Om dit te realiseren moeten energie-efficiënte bouwcomponenten worden gebruikt, die onder andere een verbeterde thermische isolatie garanderen. Het is de bedoeling een volledig hermetisch gesloten omhulsel te bouwen om het warmteverlies zoveel mogelijk te beperken, alle koudebruggen te elimineren en een perfecte luchtdichtheid te garanderen. Daarom moet uiterst zorgvuldig worden omgegaan met de verschillende verbindingen tussen de elementen van de constructie. De isolatie moet zonder "zwakke plekken" rondom het hele gebouw worden aangebracht om koude zones en warmteverlies te voorkomen, en tegelijk schade door vochtophoping te vermijden. Deze principes zijn essentieel om het passivhaus-label te behalen.
De voorbereiding van het werkvloer en de plaatsing van alle panelen, evenals de talrijke zaagsneden (door de aanwezigheid van een liftschacht) werden door drie personen op twee weken tijd uitgevoerd.
Hulp bij de opstart van de werf door drie JACKON Insulation-technici, gedurende 1,5 dag.
Strenge eisen voor de isolatie
De speciale technische specificaties (SCC) die in de aanbesteding voor dit project waren opgenomen, bevatten een zeer nauwkeurige en veeleisende beschrijving van de eigenschappen van de isolatie die voor deze uitbreiding moest worden gebruikt.
De exacte overeenstemming met de specificaties in de bouwvoorschriften en de eisen voor Passivhaus-certificering resulteerden in een keuze voor JACKODUR® Atlas.
Een voorbereiding zonder verrassingen
De bouwheer - L’Union Technique du Bâtiment (UTB) - kreeg voor dit grote project voor het eerst de kans om met de producten en diensten van JACKON Insulation te werken. De snelle reactiviteit en de ondersteuning van het JACKON Insulation-team tijdens het hele project, van hulp bij de dimensionering tot hulp bij de installatie, zorgde al snel voor vertrouwen.
De verpakte panelen werden rechtstreeks op de bouwplaats geleverd, op 40 pallets en samen met een installatieplan op maat. Op dit plan is de precieze plaats van de verschillende onderdelen aangegeven en de plaats van de specifieke (genummerde) in de fabriek voorbereide zijelementen.
De voorbereiding van de vloer kon dankzij het JACKODUR® Atlas-proces heel eenvoudig worden gehouden. Het enige wat nodig was, was een gestabiliseerde bodem op aangedamd zand, waarna meteen kon worden overgegaan tot de plaatsing.
Het resultaat: tijdwinst en financiële besparingen die onmogelijk waren geweest met een traditionele vloerplaat.
Snelle en eenvoudige plaatsing dankzij de gepatenteerde wisselsponning voor een eenvoudig kliksysteem.
Voor de betonplaat wordt gestort, worden de JACKODUR® Atlas-platen voorzien van een scheidingslaag met PE-folie.
Eens de wapening is geplaatst, kan de beton worden gestort. De dikte wordt afgestemd op het project en houdt rekening met de mechanische eigenschappen van de isolatiepanelen.
Uitvoering zonder fouten
De uitvoering gaat snel en gemakkelijk:
- Plaatsing van de panelen (zeer licht voor probleemloos verhandelen) door ze eenvoudige in elkaar te schuiven op basis van het door JACKON Insulation gemaakte legplan. De plaatsing begint altijd met een hoekelement, uitgelijnd met een koord, gevolgd door de zijelementen die als bekisting dienen. De centrale elementen zijn gelegd in een verspringend patroon met strakke verbindingen.
- Uitvoering van de uitsparingen met een zaag of cutter voor de doorgang van technische voorzieningen. Met een warmedraadzaag is het ook mogelijk om snel en gemakkelijk wisselsponningen te creëren met een uiterst precies tracé. Voor de technieken (vooral waterafvoer, meestal een diameter van 100 mm ) kan een klokboor worden gebruikt.
- Koudebruggen wegwerken met JACKODUR® constructieschuim (λ 0,0354) voor holle ruimtes en open voegen.
10 voordelen
- Dankzij de ondersteuning die JACKON Insulation biedt gedurende het hele project, is het werk heel eenvoudig geworden, zonder risico op gebreken en fouten door de aannemer.
- Optimale druksterkte voorkomt beschadiging van de panelen tijdens de installatie.
- Uitvoering in één fase door de combinatie van de thermische isolatie en het bekistingssysteem.
- Op maat gemaakt systeem, exact geleverd volgens de afmetingen van de werf.
- Het ontwerp van de panelen maakt de verbinding met alle soorten constructies mogelijk, of het nu gaat om geïsoleerde muren(etic), spouwmuren, houtskelet, massiefhoutbouw of geïsoleerde bouwelementen.
- Geen afval en vuil bij het versnijden met de gloeidraad.
- Geen koudebruggen over het gehele oppervlak van de vloerplaat en de rand van de plaatfundering.
- Absoluut waterdicht dankzij de XPS-samenstelling van de panelen en randelementen (hoeken, zijkanten, bekisting), totaal ongevoelig voor water, ideaal voor een duurzame, niet-vervormbare en rotbestendige constructie.
- Optimaal comfort voor de gebruikers.
- Zeer sterke vermindering van het energieverbruik door een sterk presterende constructie die de eisen van de regelgeving ruimschoots overtreft.
Technische details van de site:
- Paneeldikte onder betonnen plaat: 280 mm
- Dikte van de betonnen plaat: 300 mm
- Dikte van de bekistingselementen: 200 mm
- Oppervlakte van de betonplaat: 495,77 m²
- Druksterkte (10%): 500 kPa
- Kruip bij druk: 180 kPa (50 jaar, < 2%)
Specifieke kenmerken JACKODUR® Atlas
- Gemaakt van stijf geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS) met hoge dichtheid, vervaardigd volgens EN 13164.
- Gladde plaat met hoge druksterkte (300 kPa), vormvast en rotvrij.
- Nuttige oppervlakte 0,75m² (1250 x 600 mm).
- 12 diktes beschikbaar, van 100 tot 320 mm.
- Warmtegeleidingscoëfficiënt λD in W/(m·K) van 0,035 tot 0,036, afhankelijk van de gekozen dikte.
- Hoek-, zij- en bekistingselementen met tand en groef.